USG Restart - Tijd voor jouw volgende stap

dinsdag, 21 juli 2015

Terug naar overzicht

Mag je sporten verbieden als het tot regelmatig verzuim leidt?

Mag je sporten verbieden als het tot regelmatig verzuim leidt?

Sporten verbieden?
Ruim de helft van de Nederlanders sport elke week. En daarbij ontstaan nog weleens blessures waardoor de werknemer een tijdje niet kan werken of regelmatig even afwezig is voor doktersbezoek of fysiotherapie. Voetbal, hockey, zaalvoetbal en basketbal zijn sporten die veel beoefend worden en de hoogste risico’s op blessures met zich meebrengen. Maar sportactiviteiten vallen binnen het privédomein van de werknemer en die kun je dus als werkgever niet verbieden.

Korten op loon?
Mag ik wel het loon stopzetten als mijn werknemer zich weer ziek meldt omdat hij zijn knie heeft verdraaid bij een zaalvoetbaltoernooi? Dat kan niet. Een werknemer heeft recht op loondoorbetaling tijdens ziekte. Vaak is dat op grond van cao of contractafspraken 100 procent van het loon, maar het is soms mogelijk om het wettelijk bepaalde minimum van 70 procent van het loon uit te betalen. Dat kan als in de cao of arbeidsovereenkomst een bepaling is opgenomen dat de aanvulling tot 100 procent niet hoeft te worden betaald als de arbeidsongeschiktheid door schuld of toedoen van de werknemer is ontstaan.

Ontslag wegens frequent ziekteverzuim?
Als het ziekteverzuim door de sportblessures echt de spuigaten uitloopt en voor onaanvaardbare problemen binnen het bedrijf zorgt, is het soms mogelijk om via de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen, maar dat moet de werkgever wel kunnen aantonen en goed onderbouwen. Denk aan financiële gevolgen en onwerkbare planningsproblemen.

Bron: BC.nl

annuleren X

Inloggen

Inloggen Aanmelden Wachtwoord vergeten

Gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen.