USG Restart - Tijd voor jouw volgende stap

Wijzigingen ontslagrecht

Per 1 juli 2015 is het ontslagrecht gewijzigd. U kunt de ontslagprocedure niet meer kiezen, deze ligt vast. Zo kunt u bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen en langdurige arbeidsongeschiktheid alleen bij UWV aanvragen. Alle andere redenen lopen via de kantonrechter. Voor het verzoek stelt UWV een speciaal formulier ter beschikking. Het is zaak deze volledig in te vullen. Bij voorkeur de digitale versie. Alleen dan neemt UWV uw verzoek in behandeling en kan vervolgens al dan niet toestemming voor het ontslag verlenen. UWV moet voldoende gegevens en bescheiden van u ontvangen voor een goede inhoudelijke beoordeling van uw ontslagverzoek. Gebruik hiervoor een checklist.

Transitievergoeding

Daarnaast bent u een transitievergoeding verschuldigd aan werknemers die ten minste twee jaar in dienst zijn. Dus ook voor de ziek uitgevallen medewerker. Deze vergoeding kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld omscholing. Kleine bedrijven krijgen een overgangstermijn tot 2020 en mogen een lagere vergoeding betalen indien zij personeel door een slechte financiële situatie moet laten gaan.

Vaststellings- of beëindigingsovereenkomst

U kunt vanaf 1 juli 2015 ook nog steeds samen met uw werknemer de arbeidsovereenkomst beëindigen (ontslag met wederzijds goedvinden m.b.v. een Vaststellingsovereenkomst/Beëindigingsovereenkomst). Dit kan alleen schriftelijk. U spreekt samen af hoe het ontslag wordt afgehandeld. Bijvoorbeeld over de einddatum en de hoogte van de eventuele vergoeding voor ontslag. De werknemer heeft daarna een bedenktijd van 14 dagen. U moet hier in de beëindigingsovereenkomst op wijzen. Als u dit nalaat, dan heeft de werknemer een bedenktijd van 21 dagen.

annuleren X

Inloggen

Inloggen Aanmelden Wachtwoord vergeten

Gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen.