USG Restart - Tijd voor jouw volgende stap

Aanvragen vervroegde WIA-beoordeling

Normaal gesproken kan uw zieke werknemer als hij twee jaar (104 weken) ziek is na beoordeling een WIA-uitkering krijgen. Maar als het direct al duidelijk is dat hij helemaal niet meer kan werken, ook niet in de toekomst, dan kunt u samen met de werknemer vervroegd een WIA-beoordeling aanvragen. Vraag de uitkering aan voordat hij 68 weken ziek is. Totdat eventueel de uitkering van kracht wordt, betaalt u het loon door. U blijft verplicht om het loon de eerste twee jaar door te betalen. Krijgt uw werknemer de uitkering eerder, omdat u beiden het eerder hebt aangevraagd, dan zult u dat uitkeringsbedrag verrekenen met de verplichte loondoorbetaling.

Aandachtspunten

  • Let op! De vervroegde uitkering aanvragen, ofwel de wachttijd verkorten, is slechts mogelijk tussen de 3e en 68e week van de 104 weken verplichte loondoorbetaling. Te laat betekent de volle 104 weken doorbetalen. Eenmaal afgewezen kan het niet nogmaals worden aangevraagd, ook niet wanneer de situatie is verslechterd.
  • De aanvraag voor de vervroegde WIA-uitkering kan via www.uwv.nl. Wilt u de WIA-zaken liever niet via internet regelen? Dan kunt u de formulieren telefonisch bestellen. Bel hiervoor naar UWV Telefoon Werknemers, 0900 – 92 94 (lokaal tarief). Als u belt, houd dan het burgerservicenummer bij de hand.
  • De arboarts heeft een grote stem in dit besluit, aangezien er sprake moet zijn van ‘onbenutbare mogelijkheden’ niet alleen in het eigen werk, maar structureel in werken algemeen. Zie ook Formulier Verklaring bedrijfsarts.

Bijlagen

Voorkom loondoorbetaling 3e ziektejaar

Contact WVP-tracéLaat u tijdig adviseren over de arbeidsdeskundige zaken rondom een zieke medewerker. Zo bent u binnen no-time op de hoogte van Wet verbetering Poortwachter en de financiële voordelen die u hiermee bereikt. Bel met USG Restart via 0800-7378278 of vul het contactformulier in op deze website.

Aanvragen vervroegde WIA-beoordeling

annuleren X

Inloggen

Inloggen Aanmelden Wachtwoord vergeten

Gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen.