FAQ
Arbeidsdeskundigen Pieter Ruijter en Cees Kloet hebben dagelijks te maken met de wetgeving rondom WIA en Wet verbetering Poortwachter. Zij staan werkgevers, kandidaten en onze medewerkers bij met deskundig advies. Hier vindt u cases uit de afgelopen jaren.
juli 2014
-
Kan iemand met een concurrentiebeding wel bij samenwerkende partijen solliciteren? Hij zit inmiddels in 't derde (loonsanctie) ziektejaar.
"De huidige werkgever heeft recht op naleving van het concurrentiebeding dus ook het laatste woord in deze. Het zal altijd om ander werk gaan, anders zou er geen sprake van een derde ziektejaar zijn."
-
Kan de mobiliteitsbonus onder de aandacht worden gebracht bij potentiële werkgevers wanneer een 50+ vanuit de Ziektewet is aangemeld voor een traject?
"Hoewel hier sprake is van een (mogelijk tijdelijke) uitkeringsrelatie met het UWV, komt de Ziektewetuitkering niet in de voorwaarden voor. Dus helaas de werkgever hebben we alleen een proefplaatsing als re-integratie instrument aan te bieden."
-
Mijn cliënt zegt 100% hersteld te zijn. Haar werkgever wil haar nog voor enige tijd bij wijze van ‘duurzaamheidsperiode' voor 5% ziek laten. Kan dit?
"Aangezien er nog geen consolidatie is, zet de bedrijfsarts in een dergelijke situatie - in overleg met de medewerker - 2 à 3 maanden de Wet verbetering Poortwachter voort. Dit om daarna met (bijna) zekerheid te stellen dat die persoon duurzaam voor zijn eigen werk in de volle omvang geschikt is. Einde WvP!"
-
Wat is de duur en hoogte van een ziektewetuitkering (vangnet UWV)?
"De ziektewetuitkering duurt maximaal twee jaar en is meestal 70% van het laatstverdiende loon. De hoogte van de uitkering is 70% van het dagloon. Dit is het loon dat je gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat je ziek werd. Het maximumdagloon is € 195,96 bruto. In sommige gevallen kan de ziektewetuitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon. Orgaandonoren en zwangere of net bevallen vrouwen die hierdoor ziek zijn, krijgen 100% van hun dagloon. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten die werken en ziek worden, krijgen een uitkering volgens de cao-afspraken."
-
Wat mag een werkgever vragen als hij een zieke medewerker aan de lijn heeft?
"Bij een ziekmelding van een werknemer zijn alleen gegevens die noodzakelijk zijn om te kunnen beoordelen hoe het verder moet met zijn werkzaamheden onderwerp van gesprek.
De werkgever mag bijvoorbeeld vragen wanneer de werknemer weer verwacht op het werk te zijn of wat hij nog wel kan doen. Vraag niet wat de zieke werknemer precies mankeert en waardoor dat komt. Informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte is wettelijk niet toegestaan. Vertelt de werknemer dit uit zichzelf, dan mag de werkgever het niet registreren."
-
Wanneer kan een arbeidsovereenkomst (AOK) door de Kantonrechter worden ontbonden?
"Een arbeidsovereenkomst zal door de Kantonrechter ontbonden kunnen worden in het geval een werkgever een werknemer wil ontslaan vanwege ‘in de persoon gelegen redenen’. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan verwijtbaar handelen, disfunctioneren en/of een verstoorde arbeidsverhouding."
-
Kan een arbeidsovereenkomst (AOK) door de Kantonrechter worden ontbonden indien er spake is van arbeidsongeschiktheid?
"De kantonrechter kan overgaan tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in het geval de regelmatige arbeidsongeschiktheid van een werknemer tot onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering van de werkgever leidt of al heeft geleid."
-
Heeft een zieke werknemer die weer 50% zijn eigen werkzaamheden verricht ook weer recht op 50% van zijn oude salaris?
"Er zijn maar twee smaken: arbeidsgeschikt en arbeidsongeschikt. Dit betekent dat bij het deels hervatten van de eigen werkzaamheden het salaris conform de wettelijke (en eventueel de bedrijfsspecifieke) regeling van toepassing blijft."
-
Hoe voorkom je dat het nieuwe lagere salaris bij een nieuwe werkgever aansluitend aan de WvP-periode op een latere datum als WW-dagloon gaat gelden?
"Dat kun je voorkomen door pas bij de nieuwe werkgever een dienstverband aan te gaan als de WW is toegekend. Bijvoorbeeld één week WW en dan een dienstverband beginnen. Het WW-dagloon en de garantie daarop is dan op het hogere functieloon bij de laatste werkgever vastgesteld, indien het nieuwe dienstverband niet wordt voortgezet."
-
In de Modernisering van de Ziektewet wordt gesproken over nawerking. Wat is dat?
"Dat houdt in dat als iemand van rechtswege uit dienst gaat, niet direct een uitkering aanvraagt en vervolgens binnen vier weken ziek wordt. Als deze ziekmelding door het UWV bij (de te late) WW-aanvraag wordt gehonoreerd kan de extra Ziektewet Flexpremie op conto van de nietsvermoedende ex-werkgever komen.
Oplossing: zorg samen dat aansluitend op het dienstverband een WW-uitkering wordt aangevraagd. Goed (ex-)werkgeverschap!"