USG Restart - Tijd voor jouw volgende stap

dinsdag, 05 april 2016

Terug naar overzicht

Een zieke werknemer die niet meewerkt? Hoe te handelen

Een zieke werknemer die niet meewerkt? Hoe te handelen


Uw werknemer meldt zich ziek. Hij weigert naar het spreekuur van de bedrijfsarts te gaan. Wat kunt u doen? En wat kunt u doen als de werknemer volgens de bedrijfsarts niet ziek is geweest? Of de bedrijfsarts oordeelt dat de werknemer ziek is, maar de werknemer weigert vervolgens de afspraken en voorschriften omtrent ziekte na te leven. Welke stappen kunt u ondernemen? In dit artikel leest u hier meer over.

Verplichtingen werknemer
De werknemer meldt zich ziek. De bedrijfsarts of arbodienst moet zo spoedig mogelijk ingeschakeld worden. De werknemer weigert zich bij de bedrijfsarts te melden. Er kan dus niet worden vastgesteld of de werknemer daadwerkelijk ziek is en of hij recht op loon heeft. Wat kunt u doen?
De werknemer is verplicht de bedrijfsarts inlichtingen te verstrekken en medewerking te verlenen die redelijkerwijs nodig is. Daarnaast kunt u meer voorschriften opstellen, waaraan de werknemer zich moet houden. Het kan dan gaan om voorschriften omtrent het verkrijgen van de nodige informatie om te kunnen bepalen of de werknemer recht op loon heeft. Denk hierbij aan thuisblijftijden, het doorgeven van een ander verblijfadres en de verplichting om op het spreekuur van de bedrijfsarts te verschijnen. Deze voorschriften moeten redelijk zijn en moeten bekend gemaakt worden aan de werknemer.

Niet nakomen controleschriften
De werknemer weigert zonder goede reden mee te werken aan het voorschrift omtrent het verstrekken van inlichtingen die u nodig heeft om het recht op loon vast te stellen. Het is hierdoor niet duidelijk of de werknemer arbeidsongeschikt is. In deze gevallen kunt u het uitbetalen van het loon opschorten. In dit geval krijgt de werknemer zijn loon wel uitbetaald, maar pas zodra hij de inlichtingen verstrekt. De betaling wordt in feite uitgesteld. Als later blijkt dat de werknemer niet arbeidsongeschikt is geweest dan bestaat er over deze periode geen recht op loon. Bovendien moet de werknemer dan direct weer op het werk verschijnen.

Niet nakomen re-integratieverplichtingen
Stel dat de werknemer naar de bedrijfsarts gaat en er wordt vastgesteld dat hij arbeidsongeschikt is. De werknemer weigert echter mee te werken aan zijn re-integratie. Hij werkt bijvoorbeeld niet mee aan het opstellen, evalueren of bijstellen van het plan van aanpak, hij belemmert of vertraagt de genezing, hij weigert mee te werken aan voorschriften voor het verrichten van passende arbeid of hij weigert de passende arbeid. In deze gevallen kunt u het loon stopzetten. Het verschil met het opschorten van loon is dat dit loon definitief vervalt, tot het moment dat de werknemer weer gaat meewerken aan zijn re-integratie. Vanaf het moment dat de werknemer weer meewerkt, heeft de werknemer weer recht op loon.
Heeft de werknemer de arbeidsongeschiktheid opzettelijk veroorzaakt, dan heeft hij geen recht op loon. Ook als de werknemer de arbeidsongeschiktheid heeft verzwegen bij de sollicitatie dan heeft de werknemer geen recht op loon.

Werknemer informeren
Bij het opschorten of stopzetten van loon dient u de werknemer vooraf schriftelijk te informeren over dit voornemen. Hierbij moet de reden genoemd worden. Let ook goed op of u het loon gaat opschorten of stopzetten en geef dit duidelijk aan.

Vervolgstappen
Als ook opschorting of stopzetting van het loon niet helpt, dan kunt u uw werknemer een officiële waarschuwing sturen. Op deze manier biedt u hem nog een laatste kans om aan zijn verplichtingen te voldoen. Sommeer de werknemer om alsnog mee te werken, wijs hem op zijn verplichtingen en geef aan wat de consequenties zijn als hij dit niet doet.
Zo kunt u aangeven dat u een deskundigenoordeel bij UWV gaat aanvragen. Dit is een onafhankelijk en deskundig oordeel over de situatie. Hierbij oordeelt UWV over de arbeidsongeschiktheid van de werknemer, of de werknemer nu of in de toekomst binnen uw onderneming kan werken en of u voldoende heeft gedaan aan de re-integratie.
Ook kunt u aangeven dat als de werknemer blijft weigeren mee te werken aan zijn re-integratie dat dit gevolgen kan hebben voor het voortbestaan van de arbeidsovereenkomst. Bij ontslag wegens niet meewerken aan de re-integratie zal de rechter zal beoordelen of u voldoende maatregelen heeft getroffen, zoals het opschorten of stopzetten van het loon en het herhaaldelijk waarschuwen. Bij de ontslagaanvraag is het deskundigenoordeel van UWV vereist.

Bron: BW7

annuleren X

Inloggen

Inloggen Aanmelden Wachtwoord vergeten

Gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen.