USG Restart - Tijd voor jouw volgende stap

donderdag, 02 april 2015

Terug naar overzicht

Per 1 juli herroepingsrecht ook na tekenen beëindigingsovereenkomst/vaststellingsovereenkomst.

Per 1 juli herroepingsrecht ook na tekenen beëindigingsovereenkomst/vaststellingsovereenkomst.

Op 1 juli 2015 treedt het tweede deel van de Wet werk en zekerheid in werking. De wijzigingen in het ontslagrecht die dan intreden brengen grote veranderingen met zich mee. Zo kan een werknemer binnen twee weken na ondertekening van de beëindigingovereenkomst terugkomen op zijn instemming met het ontslag.

Met ingang van 1 juli 2015 bepaalt de ontslaggrond welke ontslagroute van toepassing is; ontslag via UWV of via de rechter. In de huidige situatie hebben werkgevers nog een keuze. Straks dient een werkgever zich voor bedrijfseconomische ontslagen en ontslagen wegens langdurige arbeidsongeschiktheid te wenden tot UWV en in alle overige gevallen moet de gang naar de kantonrechter worden gemaakt.

Instemming, bedenktermijn en herroepingsrecht

Wanneer een werknemer vanaf 1 juli 2015 schriftelijk instemt met ontslag, dan is het niet nodig om een ontslagprocedure bij UWV of rechter op te starten.

Bij instemming heeft de werknemer een bedenktermijn van veertien dagen. Binnen de bedenktermijn kan de werknemer zijn instemming zonder opgaaf van reden ‘herroepen’. De werkgever moet de werknemer op dit recht attenderen.

Let op

Als de werkgever zijn werknemer niet wijst op de bedenktermijn, dan geldt een termijn van drie weken. Het herroepingsrecht is ingesteld om te voorkomen dat een werknemer zijn instemming tot ontslag onder bijvoorbeeld grote psychische druk verleent en daardoor niet heeft kunnen overzien welke gevolgen het ontslag voor hem heeft. Met de bedenktermijn krijgt de werknemer de gelegenheid juridische bijstand in te schakelen.

Gelijke positie werkgever/werknemer

Met de ingevoerde bedenktermijn strijkt de wetgever de ongelijke positie werkgever/werknemer glad. Bovendien wil de wetgever voorkomen dat werknemer en werkgever in een juridisch conflict belanden om een overhaast gegeven instemming ongedaan te maken.

Belangrijke aandachtspunten

Per 1 juli 2015:
• geldt het herroepingsrecht ook als een werknemer een beëindigingovereenkomst heeft getekend; en
• dat een arbeidsovereenkomst alleen kan eindigen met een schriftelijke beëindigingsovereenkomst

Bron: HR Praktijk
annuleren X

Inloggen

Inloggen Aanmelden Wachtwoord vergeten

Gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen.